Nederlandse Stephen King Fanclub - Zwart Bloed

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nederlandse Stephen King Fanclub

Media > Recensies

Op een beurs in Rijen zie je de dame naast je zomaar opeens drie boeken neerleggen die duidelijk in het horrorgenre thuis lijken te horen. Een gesprekje met Shirley-Ann leverde ons haar hele trilogie aan boeken op om te recenseren.

Kings Things - Februari 2016  
Zwart Bloed - In Mist Ggevangen


Deze recensie gaat over het 1e deel van Zwart Bloed genaamd: In mist gevangen.
Alleen de titel zal bij King-fans al enige associaties oproepen en we kunnen dan hier ook alvast verklappen dat Shirley-Ann ook een King-fan is en om een of andere reden iets heeft tegen clowns. Maar bovenal ga je Shirley-Ann waarderen voor het creëren van Dion de Winter (zie foto) en Anne Sommer.

Het boek begint als een rasechte horrorroman. Gruwelijke moorden op een alledaagse plek in Rotterdam. Massamoord en moorden op onschuldige voorbijgangers. Dat is nog maar het begin van deze roman, en er staat ons nog een hoop te wachten.
   Anne Summer wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek in een nieuw poppodium in Rotterdam. Laat dat nou net de plek zijn waar vroeger haar favoriete kroeg zich bevond, wat een opvanghuis voor daklozen is geweest en waar zich recent heel lugubere zaken hebben afgespeeld. Iemand heeft het oude gebouw opgekocht en het getransformeerd in een Gothic muziektempel.
    Wat zich daar gaat afspelen mag je allemaal zelf lezen. Zonder al te veel te willen verklappen kan ik je al wel laten weten dat je niet meer hoeft te zoeken naar de poort naar de hel. Die bevindt zich, zeker weten, aan de Carnissesingel in Rotterdam.
    We leren, naast hoofdpersonen Anne en Dion, ook het nichtje van Anne, Lotte, kennen. Verder maken we nog kennis met wat politieheren en -dames van het Rotterdamse korps. En geloof het of niet, ik wist het ook niet, maar het Rotterdamse politie-korps heeft een echte eenheid voor Paranormale activiteiten. Ook deze speciale eenheid zullen we in dit boek nader leren kennen.

Voor mij, als man zijnde, zit er iets teveel erotiek en meer van dat soort “onzin” in het middengedeelte van het boek, maar dat is zeker niet storend en (ik ga nu heel cliché worden) ik denk dat de meeste vrouwelijke lezers dit juist een extra bonus zullen vinden.
    Wat vooral belangrijk is, is dat het niet afleidt van het verhaal en dat je zeker blijft doorlezen tot aan het spectaculaire einde.
Al met al een zeer spannend en goed boek dat van mij gewoon een 8 krijgt.

Kings Things - Maart 2016
Zwart Bloed - Engel der Wrake

In de vorige Kings Things een enthousiaste recensie over het eerste deel van de Zwart Bloed Trilogie. Ik kan jullie laten weten dat het tweede deel nog spannender, vlotter, bloediger en interessanter is. En als bonus zat er bij ons recensie-exemplaar een CD (gratis bij de eerste 200 exemplaren van de eerste druk) met twee muzieknummers. Als je die opzet terwijl je het boek leest, dan waan je je zonder meer in de Demons Lair!

Natuurlijk blijven we het wel en vooral het wee van Anne Sommer volgen, maar ook de andere hoofdrolspelers uit het eerste deel komen ruimschoots aan bod. Dit deel begint met de bevalling van Anne en de (tijdelijke) terugkeer van Dion, die zijn zoon komt claimen. Ik heb het gevoel dat die zoon in de toekomst nog een belangrijke rol gaat spelen, maar in dit deel horen we niets meer over het kind van Anne en Dion.
    Waar we in dit deel wel mee geconfronteerd worden, is zo’n beetje met alle monsters die er bestaan. Zoals hierboven al verraden, is er toch weer een belangrijke rol weggelegd voor Dion de Winter, de door Anne opgeroepen demoon, die eigenlijk Asmodeus blijkt te heten en in de onderwereld of hel of welke naam je er ook aan wilt geven, geen kleine jongen is.

Maar ook krijgen we te maken met de nieuwe buren van Anne, een rock-band die uit vampiers blijkt te bestaan. De oudste vampier heeft echt vanaf het begin een enorme hekel aan Anne. Zo erg dat hij haar bloed wel kan drinken (LOL). Maar met één van haar andere monsterlijke buurmannen, Marcus, krijgt ze een goede band. Marcus wordt zelfs de uitsmijter in de Demons Lair. Dat rockpodium is nog steeds open en blijkt meer en meer een verzamelplaats te worden voor vage rockbands en demonen. Naast vampiers zijn er ook Golems die hun best doen om de Demons Lair weer te slopen, maar dit wordt tegengehouden door haar buren. Hun rock-band heeft die avond opgetreden in de Demon Lair en deze ‘jongens’ hadden wel zin in een knokpartijtje met een stel Golems. Wat Golems zijn moet je zelf hier maar even nalezen. ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Golem_(legende) )

Lotte, het leuke nichtje van Anne, is inmiddels meer dan een amateur heks en probeert iedereen te beschermen tegen de slechte invloed van Dion. Haar man wordt echter geronseld door een aantal demonen (of zijn het engelen?) die tegen Anne en Dion strijden. Dankzij Doryan, de warlock, maken we kennis met de harpijen. Hij zorgt ervoor dat zijn nieuwe ‘vrienden’ een legertje van deze gruwelijke monsters kunnen creëren, wat leidt tot de grote finale van dit boek.
Al met al een meer dan uitstekend vervolg op In de mist gevangen, het eerste deel van de Zwart Bloed trilogie. Shirley-Ann is erin geslaagd om het verhaal spannender en gruwelijker te maken en vooral om er veel minder erotiek in te verwerken. Bovendien is het haar gelukt om er voor te zorgen dat ik benieuwd ben hoe dit nu gaat aflopen en wie nog welke rol gaat spelen in het derde deel. Ik ben niet helemaal gerust op de rol die Eduard, de broer van Anne nog gaat spelen, maar dat is geheel en al voor mijn rekening.

Spannend, vlot geschreven, lekker veel bloed, doden, rare monsters, verrassende samenwerkingsverbanden tussen de diverse hoofdrolspelers en genoeg vraagtekens om uit te kijken naar het derde boek.

KINGS THINGS - April 2016
Zwart Bloed - Familiegeheimen

Het derde deel van de Zwart Bloed Trilogie heet Familie-geheimen. En dan lees je zo’n boek uit en dan kom je tot de ontdekking dat het hier helemaal geen trilogie betreft. Ik ben dan ook zeer verheugd hier te kunnen melden dat er nog meer delen aankomen. Schijnbaar is Shirley-Ann nog lang niet klaar met het ingewikkelde leven van Anne Sommer.

In dit deel draait het vooral om de vampier Jackie, om de familie van Anne en natuurlijk ontbreekt ook nu onze grote vriend Dion de Winter niet.
    Anne ziet zich genoodzaakt om met vliegende vaart richting België te vertrekken zonder iemand in te lichten. Inmiddels heeft ze een beschermer gevonden in oud-politieagent Diego, die nu een vampierendoder is geworden. Ook hij weet echter niet waar Anne zich bevindt, waardoor Anne in een levensgevaarlijke situatie terecht komt. Onbedoeld vallen er weer slachtoffers en ze heeft geen andere keus dan zich te wenden tot de man van wie ze had gehoopt hem nooit meer te hoeven zien.
    De grote finale van dit deel vindt plaats in de Belgische Ardennen waar de hele familie Sommer bijeen is om de verjaardag van de moeder van Anne te vieren. Ook Dion is daar aanwezig en hij heeft zich geïntroduceerd als de verloofde van Anne. De hele familie is gek op hem en dat maakt het voor Anne en haar nichtje Lotte een moeilijk verhaal om iets tegen hem te beginnen.
    En ik had na deel 2 al het vermoeden dat we nog verrast zouden worden door de rare broer van Anne. Nou, ik kan je verzekeren dat het nog vreemder in elkaar zit dan ik kon vermoeden. Maar dat er iets niet helemaal in orde is met die broer, dat wordt in dit deel haarfijn uit de doeken gedaan.

Ook dit deel zit weer vol spannende en schokkende gebeurtenissen. Het verhaal verloopt vlot en blijft uitnodigen om door te lezen. Wel wordt er iets te veel heen en weer gesprongen tussen de diverse locaties/personages. Je moet dus wel je aandacht erbij houden.

En als je horror, erotiek, vampirisme en allerlei andere soorten monsters nog niet genoeg vond in de twee vorige delen, dit deel heeft een vleugje van 22-11-1963, het boek dat Stephen King schreef over de aanslag op J.F. Kennedy. Nieuwsgierig wat de connectie is? Ik zou zeggen: “Lees familiegeheimen!”

Ik kan in ieder geval al vast niet wachten op het verschijnen van deel 4 om te lezen hoe het verder gaat. Het derde deel krijgt van mij een dikke 8.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu